Mi is az a coaching?

Ki is a coach?

A coach elvisz A-ból B-be. Hasonló a coach dolga, mint az edzőnek: elviszi a lelkes sportolót a vágyott helyezésig, az éremig. Nem ő izzad, nem ő dolgozik a másik helyett, de segít kihozni a másikból a legtöbbet. A coachingfolyamat során „a személyi edző” az ügyfél által  meghatározott célokhoz a vele megbeszélt útvonalon a leggyorsabban segít eljutni.

Chris Iveson egyik hasonlata szerint a coach olyan, mint a taxis. A taxisofőr első kérdése: „hova lesz a fuvar?” Amíg nincs válasz arra a kérdésre, hogy „hova lesz a fuvar?”, nem tudunk elindulni. Ha már az alapvető irányt tudjuk, azzal már el lehet kezdeni dolgozni. A coaching ugyanis egy pozitív jövőkép felfestéséből áll (szerződéskötés), majd mozgósítja az ügyfél erőforrásait annak elérésére.

A coach egy jó képkeretező. Rembrandt mondta, hogy a pályafutása során könnyebb volt megfesteni a képeket, mint megtalálni a megfelelő keretet hozzá. Egy képet bekeretezni oly módon, hogy a kép sugározza magából, miért is festették; az az igazi kihívás. Coachként egy keretet kell létrehoznunk az eredményközpontú kérdéseknek a megerősítő visszajelzéseknek, az állandó figyelemnek és a hasznos értékelésnek. A keretezővel közös vonása a coachnak, hogy soha nem vesz részt a kép megfestésében. A coaching hatásai: öntudatosság növekedése, bizalom, választási lehetőségek megnövelése, magabiztosság erősítése.” (Peter Szabo)

A coachingról röviden:

A coaching az ügyféllel való partneri együttműködés egy olyan gondolatébresztő, provokáló és kreatív folyamatban, amely arra inspirálja az ügyfelet, hogy szakmai és személyes szempontok alapján a legtöbbet hozza ki önmagából.

„A coaching olyan művészet, amely egy másik ember teljesítményének, tanulásának és fejlődésének elősegítésével foglalkozik” (Downey)

„A coaching a jövő lehetőségeire koncentrál, nem pedig a múlt hibáira.” (Sir John Whitmore)

„Együttműködésre épülő, megoldás- és eredményközpontú, szisztematikus folyamat, amelyben a coach elősegíti a teljesítmény, az életminőség, az önálló tanulás és a személyiség fejlődését.” (Grant)

A coachingfolyamat célja lehet valamilyen egyéni készség, vezetői képesség elsajátítása, fejlesztése, illetve magánéleti, szervezeti, munkahelyi helyzetek, konfliktusok feldolgozása, kezelése.

Coaching az Értékmozaik Műhelyben:

  • Értékmozaik-coaching
  • Life-coaching személyre szabva
  • Coaching pároknak
  • Keresztény szemléletű coaching
  • Megoldsáfókuszú coaching szülőknek
  • Coaching gyermekeknek, kamaszolnak