Miben más…?

…a mediáció, mint a peres eljárás?

A nehezen megoldható konfliktus a legtöbbször elmérgesedő vitává válik, s ha a felek ügyvédhez fordulnak, a bíróságtól várják, hogy kimondja, kinek van igaza. A bírósági ítélet hoz, a jogerős ítélet, megfellebbezhetetlen. A peres eljárások hosszadalmasak, költségesek, nyilvánosak, és az eredmény sokszor nem megnyugtató. A mediáció során mindkét fél nyertesen kerül ki a konfliktusból, míg a peres eljárások során az egyik fél elveszíti a pert, vagyis kénytelen egy külső döntőbíró által meghozott, számára kedvezőtlen ítéletbe beletörődni. Ellenben a mediáció gyors, költségkímélő, diszkrét, személyközpontú eredménye a felek együttműködése által jön létre. Középpontjában nem az áll, hogy kinek van igaza, vagy ki a hibás, hanem az ember és a kapcsolat építése, s hogy mind a két fél számára elfogadható megállapodás szülessen.

… a mediáció, mint a tanácsadás?

A mediációs folyamat során a mediátor nem ad tanácsot. Bár elősegíti és irányítja a felek közötti párbeszédet,  a résztvevőknek azonban maguknak kell a mediátor által feltett kérdések segítségével megfogalmazniuk  a saját maguknak a legkedvezőbb  és legelfogadhatóbb megoldást.  A tanácsadás során a tanácsadó személye értelemszerűen bevonódik a folyamatba, megpróbál kialakítani egy képet az ismeretek alapján, és konkrét tanácsokat ad a feltett kérdésekre, az adott helyzetre.

… a mediáció, mint a családterápia, a párterápia?

A család- és párterápia a családokkal és intim kapcsolatban lévő párokkal foglalkozik a hasznos változás és fejlődés reményében. A családtagok közötti interakciók rendszerét, és ezek változását tartja szem előtt, és függetlenül a probléma eredetétől s hogy a kliensek ezt egyéni vagy családi gondnak ítélik meg, a család bevonását a probléma megoldása érdekében szükségesnek tartja. A családterápián mindig közösen vannak jelen a felek, és együtt beszélik meg a problémáikat. A családterapeuta szembesíti a feleket azzal, hogy mit csináltak helytelenül. A transzformatív mediáció során a mediátor külön-külön beszél a felekkel, hogy az adott félnek lehetősége nyíljon legmélyebb problémáinak elmondására. A mediátor nem nyilvánítja ki a személyes véleményét, és nem hibáztatja egyik felet sem, segít feltárni, hogy mi akadhatott el a problémás kapcsolat fogaskerekében. A felek kibékítése és hatékony együttműködésének elérése a cél.