Házasságra felkészítés

 "A jó házasságot nem kapja ingyen két ember. A jó házasságot fokozatosan kell felépíteni." (Csőgl János)

Teli vagytok most lelkesedéssel, izgalommal, tervezgetéssel, rengeteg megoldandó feladattal, s ez így van jól: életetek egy jelentős mérföldkövéhez értetek, a nagy napra készültök.

Mindenki boldog életre, álomesküvőre vágyik, s igyekszik is mindent megtenni az élmény felejthetetlenségéért: álomruhákat próbáltok, meghívókat, ültetőkártyát tervezgettek, számoljátok hány csokor kell, milyen színben pompázzon a terem, keresitek a harmóniát…

Minden körülöttetek forog, és a nagy eseményre koncentráltok – ez a ti álomesküvőtök.

S a boldog, tartós házasság? Az magától nászajándékként megadatik?
Nem ez a tapasztalat, ha szétnézünk magunk körül. Ilyenkor teli van az ember ambícióval, vággyal, s úgy gondolja, majd én máshogy csinálom, mint mások. S ez is így természetes.

Nem. Magától semmi nem megy, magától semmi nem szép, nem virul. Hiszek a boldog házasságban, éltető vizet kíván, ahogy egy virág is.

MÉGIS…
Mások mit rontanak el? Miért a sok boldogtalan, kiüresedett kapcsolat? A sok megcsalás? A szeretők? A válás? A bántalmazás? A sok kommunikációs félreértés, ami hatalmas veszekedésekhez vezet?

Tényleg annyi, hogy van, akinek szerencséje van, van, akinek meg nem?

Más területeken manapság mindenhez vizsga szükséges, engedélyköteles egy új tevékenység megkezdése. Ha valaki például jogosítványt szeretne, több tanfolyamon kell részt vennie, s elméleti vizsgák után kezdheti meg a gyakorlatot, s majd egy hosszabb folyamat végén kapja meg az engedélyt.

S mindez még csak a jogosítvány megszerzésének a feltétele, arról még nem szóltam, hogy bármikor ellenőrizheti a forgalomban egy egyenruhás, s hogy egy közúti ellenőrzés alkalmával számon kérheti, úgy tesz-e mindent, ahogy tanulta? Ha pedig valaki vét a törvény ellen, megbüntetik, de van, hogy el is tiltják az autóvezetéstől.

Ezzel szemben a házasságkötés, a szülői szerep vállalása nem engedélyköteles, pedig elég balesetveszélyes terület mind a kettő.
Ezek működésének érvényesítéséhez elegendő néhány igazolvány.

S tényleg elég?

Esküvői ceremóniára, nászútra, dekorációra, a babaszoba csinosítgatására, babakellékekere nem sajnáljuk a tőkét, még akkor sem, ha esetleg szűkösebben vagyunk, vagy netán hitelt kell felvenni.
Ez talán elég a páratlan esküvőhöz, ám a tartós házassághoz, aligha. Igen, ezek látványosak, megörökíthetők, s szépek, hasznosak is a legtöbbször. Azonban tudjuk, előttünk zajlik a világban, hogy mindez nem biztosítéka a harmonikus, hosszú házasságnak, a majdani jó szülőszerepnek.

Álomesküvőt vagy álomházasságot szeretnétek? Vagy mind a kettőt?

Házasságra felkészítés pároknak: miért, hogyan, kivel?

A házasságkötés után nincsenek közúti ellenőrzések, nem kérdezi senki, a jó úton jártok-e.
A házassági felkészítésre érdemes az együttjárás egy fontos, meghatározó, izgalmas eseményeként, egy randisorozatként tekinteni; a tapasztalat azt mutatja, megéri.

A házassági felkészítés ajánlott:

1. A első házasságra készülőknek;
2. Akik nem az első házasságukra készülnek. Bár ők úgy gondolhatják, már sok mindent tudnak, de érdemes tudatosítani magunkban, hogy a válással a problémák nem oldódnak meg, csak átvisszük újabb kapcsolatokba. A hiányosságokat érdemes pótolni, hogy ne fusson a házasság zátonyra!
3. Érdemes azoknak is elgondolkodniuk a részvételen, akik már régebb óta együtt élnek, ugyanis az együttélés és a házasság dinamikájában van néhány jelentős eltérés, amit a feleknek érdemes lenne tudatosítaniuk, rendezniük.

Miről beszélgetünk az alkalmakon?

- a házasság céljáról; én+én hogy lesz mi?
- önismeretről, családi mintákról, szokásokról;
- az ellentétekről, gyengeségekről, erősségekről;
- pénzkezelésről;
- a szexualitásról: erőforrás vagy válóok;
- gyermekvállalásról;
- feleség-, férj-, szülőszerepről;
- anyósról, apósról;
- konfliktuskezelésről, a hatékony kommunikációról;
- szabadidőről, a határokról;
- arról: mit érdemes még átgondolni;

A fenti felsorolás ízelítő csupán.
Biztos házasságot sem én, sem más nem garantálhat senkinek.

Mit ad ez a kurzus nektek?

- segítséget, biztonságot, tudatosságot
- lehetőséget ad az értő, megfigyelő, higgadt kommunikáció tanulására
- szemléletmódváltást a kritikusabb pillanatokhoz

A házassági felkészítés formája, ára: ld. a Díjazás menüben!

Kérdés vagy jelentkezés esetén keressétek a Kapcsolat menüt, vagy hívjatok a 06/ 30 8 222 318-as telefonszámon!